Firmabil - Personbil, Varebil kl.2 og lette lastebiler
Firmabiler er biler som eies eller leases av et foretak, og som arbeidstaker disponerer privat
Firmabilskatt
For “firmabiler” så betales alle tilhørende kostnader av selskapet. Selve bilen, forsikring, veiavgift, drivstoff etc. kommer med andre ord til fradrag i selskapets inntekter. Dersom man eier bilen og har verditap så skal dette også føres som et fradrag.
Dersom bilen benyttes privat så mottar du i statens øyne en form for lønn, og firmabilskatt må beregnes. Dette skjer ved at en “kunstig inntekt” legges på den normale inntekten din før du beregner skatt.
Hva slags bil det er snakk om har mye å si for hvordan firmabilskatten beregnes.
Beregning av firmabilskatt
For personbiler beregnes den kunstige inntekten som ligger til grunn for firmabilskatten utelukkende basert på bilens listepris og alder. Det antas i bunn og grunn at du kjører mye privat, slik at dette normalt kun lønner seg hvis det faktisk er tilfellet.
(Bilens listepris kan reduseres noe i beregningene dersom du kjører over 40.000 km i året jobb og kan bevise dette med elektronisk kjørebok.)
For varebil klasse 2 (og lett lastebil) kan inntekten imidlertid beregnes basert på faktisk bruk - så lenge du har elektronisk kjørebok. Dette er en svært gunstig ordning dersom man ikke kjører så mye privat. I praksis blir den “kunstige inntekten” beregnet som:
antall private kilometer x sats per km (3,4 NOK i 2019)
Hvor mye som skal legges på lønnen og betales i skatt kan du regne ut ved hjelp av utallige “firmabilkalkulatorer” på nett. Når du gjør disse beregningene som selvstendig næringsdrivende er det viktig å også huske på at selskapet må betale arbeidsgiveravgift av den “kunstige” inntekten som oppstår fordi du har rett til å bruke bilen privat.
Mange velger å bruke regnskapsfører til å sette opp en oversikt over hva som blir konsekvensen dersom man lar bilen “stå på firmaet”.
Yrkesbil: Hvis bilen kun benyttes i jobb så er det viktig å sørge for at du har godt bevis for at det stemmer dersom Skatteetaten gjør bokettersyn. I dette tilfellet skal det ikke betales firmabilskatt.
Elektronisk kjørebok og firmabilskatt
Elektronisk kjørebok kan altså bidra til redusert firmabilskatt i to tilfeller:
- Bilen er en varebil klasse 2
Med elektronisk kjørebok så trenger du bare skatte av privat bruk - Bilen er en personbil men kjøres over 40.000 km i året i jobb
Med elektronisk kjørebok så kan bilens listepris reduseres med 25%
Les mer om Standardreglene på skatteetaten sine sider her: Bil - satser for firmabil (standardreglene)
Privatbil = kjøregodtgjørelse
Som selvstendig næringsdrivende bruker du kanskje egen bil i jobben? Da er du ikke alene. 14% av alle sysselsatte i Norge driver selvstendig næringsvirksomhet og mange driver innenfor yrker og bransjer som krever mye reising. Hvordan man håndterer denne bilbruken er et stort spørsmål for mange
Selskapsform
- Ikke-ansatt arbeidstaker
Kjøregodtgjørelse for ikke-ansatte arbeidsgivere fungerer på samme måte som for vanlige ansatte. Arbeidsgiveren har ansvar for å utbetale kjøregodtgjørelse, og du har ansvar for å levere dokumentasjon på hvor, når og formål for reisen. - Enkeltmannsforetak med 0 - 6000 km kjøring
For selvstendig næringsdrivende med ENK skal kjøregodtgjørelsen i praksis trekkes fra inntekten din før skatt beregnes. Med ENK betales med andre ord kjøregodtgjørelsen ikke ut direkte - den trekkes fra på skattbar inntekt.
Bilen eies i tilfeller med kjøregodtgjørelse som sagt av deg som privatperson, og ikke av enkeltmannsforetaket. Dermed slipper du ekstra regnskapsføring med å ta bilen inn i firmaregnskapet, og firmaet trenger heller ikke å føre opp tap eller gevinst hvis bilen selges. Siden dette er din privatbil slipper du fordelsbeskatning for privat bruk av bilen, og du får fradrag for hver kjørte kilometer i jobben.
- Enkeltmannsforetak mer mer enn 6000 km i jobb per år = firmabil, ikke kjøregodtgjørelse
Dersom du fører mer enn 6000 km i gjennomsnitt per år over en treårsperiode, så skal bilen din bli regnet som næringsbil. Bilen regnes da som eid av enkeltpersonforetaket, og den vil ikke bli regnet som en privatbil.
Ulempen er at du må betale alle drift- og vedlikeholdsutgifter privat, og uansett hvor dyr bil du har vil du få fradrag eller kjøregodtgjørelse etter samme sats.
For å unngå dette kan man la være å føre mer enn 6000 km, eller gå over til AS som selskapsform. - Aksjeselskap
Som selvstendig næringsdrivende i et registrert AS, kan du motta kjøregodtgjørelse på samme måte som ansatte i andre selskaper. Pengene vil bli utbetalt direkte fra firmaet, og selskapet får skattefradrag for godtgjørelsen.
Kommentarer
0 kommentarer
Logg på hvis du vil legge inn en kommentar.