Widoczność na mapie floty jest niezależna od ustawionych poziomów ochrony prywatności. To, jaką masz rolę, decyduje o tym, czy masz dostęp do Locatora. Jeśli jesteś ustawiony jako domyślny kierowca pojazdu, możesz tutaj ustawić, czy pojazd ma być widoczny w Locatorze (mapie przeglądowej). Dotyczy to Locatora zarówno w wersji internetowej, jak i w aplikacji mobilnej.
Role, które mają dostęp do Locatora, to Właściciel konta, Admin i Manager. Role Editor i Read-only nie widzą Locatora ani w wersji internetowej, ani w aplikacji.
Domyślnym ustawieniem jest to, że wszyscy są ukryci przez całą dobę, gdy zostają zarejestrowani po raz pierwszy. Możesz wprowadzać zmiany widoczności zgodnie z potrzebami i uzgodnioną konfiguracją.
Kiedy warto zmienić widoczność na mapie?
- Gdy jedna lub więcej osób ma być ukryta przez całą dobę.
- Gdy jedna lub więcej osób ma być widoczna przez całą dobę.
- Gdy jedna lub więcej osób ma być widoczna tylko w wybrane dni.
- Gdy jedna lub więcej osób ma być widoczna tylko w określonych godzinach.
Jak sprawdzić, co obowiązuje dla poszczególnych kierowców i samochodów
- Przejdź do Konto → Użytkownicy i zespół.
- Zobacz kolumnę skrajnie po prawej stronie, Widoczność na mapie.
- Tam zobaczysz, co obowiązuje poszczególnych użytkowników.
Wskazówki i ważne uwagi
Widoczność na mapie jest ustawieniem osobistym dla każdego użytkownika, więc może ją zmienić tylko sam użytkownik lub właściciel konta. Gdy widoczność zostanie zmieniona przez kogoś innego niż sam użytkownik, wysyłany jest e-mail z powiadomieniem o zmianie.