Jako kierownik projektu potrzebujesz pełnej kontroli nad przejazdami związanymi z Twoimi projektami. Dzięki Autogear możesz łatwo przypisać każdy przejazd do konkretnego projektu. Dzięki temu masz przegląd kosztów dla każdego projektu za pomocą osobnego raportu.
Jak przejazdy otrzymują projekt
1. Automatycznie z miejsca
Przypisz projekt do miejsca w Flåte › Oppsett og analyse › Steder (Flota › Konfiguracja i analiza › Miejsca) z automatyzacją Sett prosjekt (Ustaw projekt). Przejazdy, które kończą się w tym miejscu, otrzymują projekt. Zobacz Miejsca (Steder).
Możesz też otworzyć projekt, wybrać zakładkę Soner (Strefy) i Legg til sone (Dodaj strefę).
2. Stały projekt na jednostkach
Jeśli jedna lub kilka jednostek ma jeździć na jeden projekt przez określony okres, niezależnie od tego, gdzie kończą się przejazdy:
- Przejdź do Oppsett › Kjørebok › Prosjekt (Konfiguracja › Ewidencja przebiegu › Projekt) i otwórz projekt.
- Wybierz zakładkę Enheter (Jednostki) i Legg til enheter (Dodaj jednostki).
- Wybierz jednostki i okres, a następnie zapisz.
Stały projekt wygrywa z miejscem, w którym kończy się przejazd. Jednostka może mieć tylko jeden stały projekt w tym samym okresie.
3. Dodawanie ręczne
Dodaj projekt do przejazdów w skrzynce odbiorczej.
Dodawanie lub edytowanie projektów
Projekty dodajesz i edytujesz w Oppsett › Kjørebok › Prosjekt.
- ID – Opcjonalne. Przykład: 101
- Nazwa – Wymagane, wpisz własną nazwę. Przykład: Dostawy towarów
- Ważny od – Opcjonalne. Jeśli pole pozostanie puste, obowiązuje bezterminowo. Jeśli ograniczysz do jednej daty, przejazdy sprzed tej daty nie będą mogły korzystać z tego projektu.
- Ważny do – Opcjonalne. Jeśli pole pozostanie puste, obowiązuje bezterminowo. Jeśli ograniczysz do jednej daty, przejazdy po tej dacie nie będą mogły korzystać z tego projektu.
- Kierownik projektu – Wymagany wybór.
- Uczestnicy projektu – Wartość domyślna: wszyscy użytkownicy na koncie. Wybierając użytkowników, tylko wybrane osoby będą mogły widzieć i korzystać z projektu.
- Status – Wartość domyślna: projekt aktywny. W razie potrzeby możesz zamknąć projekt, po czym nie będzie już widoczny ani możliwy do użycia.